M. DRAGHI: Teraz je rad na vládach, aby pomohli ekonomike eurozóny

26.06.2013 Banská Bystrica

Paríž 26. júna (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) urobila všetko, čo je v jej kompetencii, aby pomohla stabilizovať ekonomiku eurozóny. Teraz sú na rade vlády členských štátov a ich hospodárske reformy. Uviedla to dnes agentúra AP, ktorá cituje z dnešného prejavu prezidenta ECB Maria Draghiho vo francúzskom parlamente.

Draghi vyzval politikov v druhej najväčšej ekonomike eurozóny, aby zreformovali nepružný trh práce. Pripomenul im, že jeho nadmerná regulácia je jedným z dôvodov vysokej miery nezamestnanosti mladých ľudí vo Francúzsku.

Prezident ECB v prejave vyhlásil, že vlády členských štátov eurozóny by mali urobiť všetko, čo je v ich silách, aby pomohli oživiť hospodársky rast a zlepšiť konkurencieschopnosť svojich ekonomík.

ECB v rámci pomoci eurozóne znížila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na historické minimum 0,5 %, ponúkla bankám neobmedzené lacné úvery a je pripravená nakupovať dlhopisy krajín menovej únie, ktoré o to oficiálne požiadajú. Viacerí analytici predpovedajú, že banka v priebehu tohto roka úroky ešte zníži.
 

Vyberte región